Alimentele care conțin probiotice sau/și prebiotice includ următoarele

Să ne uităm la tabel pentru exemple de alimente funcționale.

Alimente funcționale Ingrediente Beneficii
Pește gras, cum ar fi somonul, heringul, macroul și sardinele acizi grasi omega-3 Reducerea trigliceridelor și a bolilor de inimă
Produse din ovăz integral Fibre solubile (beta-glucan) Reducerea colesterolului total și LDL
Phyllium Fibra solubila Reducerea colesterolului total și LDL
Usturoi Compuși organosulfurați Reducerea colesterolului total și LDL
Merisoare Proantocianidine Reducerea infecțiilor tractului urinar
Produse fermentate Prebiotice, probiotice și simbiotice Îmbunătățirea sănătății gastrointestinale
Ceai verde Catechine Reducerea riscului de anumite tipuri de cancer

Beneficiile și utilizările alimentelor funcționale

Alimentele funcționale pot îmbunătăți starea de sănătate prin reducerea riscului de boli și îmbunătățirea sănătății și bunăstării.

Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Nutriția joacă un rol important în sănătatea cardiovasculară. Dieta poate afecta tensiunea arterială și nivelul lipidelor. Alimentele funcționale pot îmbunătăți sănătatea inimii prin reducerea nivelului de lipide din sânge și a presiunii.

Ghidul dietetic al Asociației Americane a Inimii (AHA) recomandă:

  • Ajustarea echilibrului energetic la gestionarea greutății.
  • Mănâncă o mare varietate de fructe și legume.
  • Alegerea cerealelor integrale în locul cerealelor rafinate.
  • Alegerea surselor de proteine ​​sănătoase, inclusiv pește, fructe de mare, leguminoase, nuci și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și fără grăsimi.
  • Alegerea alimentelor minim procesate în detrimentul alimentelor ultraprocesate.
  • Minimizarea aportului de zahăr și sare adăugate.

Alimentele funcționale care îndeplinesc cerințele AHA pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară. Iată alimente funcționale care pot îmbunătăți sănătatea inimii:

  • Cereale integrale. Consumul unei cantități bune de fibre este asociat cu un risc mai scăzut de boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă și cancerul intestinal. Prin urmare, alimentele bogate în fibre considerate funcționale includ leguminoasele, cerealele integrale, fructele și legumele.
  • Alimente cu conținut scăzut de sodiu. Monitorizarea aportului de sodiu este esențială pentru sănătatea inimii. Limitele de sodiu se modifică în funcție de categoriile de alimente.
  • Peste si fructe de mare. O dietă bogată în grăsimi nu este considerată bună pentru sănătate. Consumul de grăsimi sănătoase (acizi grași omega-3 și grăsimi nesaturate) și limitarea grăsimilor nesănătoase (grasimi saturate și trans) sunt benefice pentru sănătatea inimii. Peștele este considerat un aliment funcțional deoarece conține o cantitate bună de acizi grași omega-3.

Poate reduce decalajul zilnic de nutrienți

O dietă individualizată sănătoasă și echilibrată ar trebui să îndeplinească cerințele nutriționale ale unui individ. Cu toate acestea, unii oameni nu îndeplinesc cerințele nutriționale din cauza alimentației proaste. În acest caz, alimentele funcționale modificate îmbogățite cu nutrienți pot închide golurile în alimentația zilnică.

Alimentele funcționale sunt de obicei îmbogățite cu:

  • Vitamina A, C și E. Aceștia sunt antioxidanți puternici care captează și elimină speciile reactive de oxigen rezultate din metabolism și poluanții mediului.
  • Vitamina D și calciu. Acestea sunt esențiale pentru sănătatea oaselor.
  • Folat. Este vital pentru dezvoltarea neuronală a bebelușului și pentru producerea de ADN și alt material genetic.
  • Zinc. Are multe beneficii fiziologice, inclusiv un sistem imunitar funcțional, sănătatea pielii și creșterea celulelor.
  • Fier. Este necesar pentru sinteza hemoglobinei. O deficiență de fier poate provoca anemie feriprivă, o problemă semnificativă, în special în rândul copiilor, femeilor care au menstruație și adulților în vârstă.

Poate îmbunătăți sănătatea gastrointestinală

Alimentele funcționale care conțin probiotice, prebiotice și simbiotice pot îmbunătăți sănătatea gastrointestinală.

  • Probiotice. Microorganisme vii care sunt benefice pentru sănătatea intestinului.
  • Prebiotice. Fibre vegetale nedigerabile care ajută la creșterea probiotice.
  • Sibioticele. Combinați prebioticele și probioticele, care ajută la activitatea și creșterea microorganismelor benefice în sistemul intestinal.

Produsele fermentate sunt populare printre alimentele funcționale deoarece conțin probiotice și prebiotice. Alimentele care conțin probiotice sau/și prebiotice includ următoarele:

  • Lactate. Iaurt, lapte fermentat și brânză adăugate cu probiotice.
  • Produse pe bază de plante. Varză murată și kimchi.
  • Sucuri. Sucuri de fructe fermentate adăugate cu probiotice.

Poate îmbunătăți capacitatea antioxidantă

Celulele noastre sunt expuse la specii reactive de oxigen (ROS) din cauza metabolismului și a expunerilor mediului, cum ar fi poluarea aerului, substanțele chimice toxice și lumina UV. Cu toate acestea, ROS provoacă deteriorarea celulelor și moartea.

Moleculele antioxidante captează și elimină ROS, prevenind astfel deteriorarea celulelor. Acestea constau din vitamine, minerale și compuși bioactivi nenutritivi și sunt considerate ingrediente funcționale deoarece au efecte puternice asupra prevenirii deteriorării celulelor, prin urmare, a bolilor.

Alimente funcționale Compuși antioxidanti
Fructe de pădure Antocianidine
rosii Licopen
Struguri roșii, cireșe și citrice Quercetină
Ceai Catechine
Morcov Vitamina A
Citrice Vitamina C

Nutriția sănătoasă și echilibrată conține, în general, substanțele nutritive și compușii nenutrienți pe care îi oferă alimentele funcționale. Consumul de cereale integrale, fructe, legume, surse de proteine ​​slabe și grăsimi sănătoase vă poate îmbunătăți sănătatea și poate preveni bolile.

Medicina alternativă câștigă popularitate deoarece majoritatea oamenilor cred că substanțele alimentare sunt naturale și au mai puține efecte secundare. Berberina a fost folosită pentru a trata infecții, inflamații și boli cronice, în special în China și India. Berberina este în prezent disponibilă pentru toată lumea – cu multe opțiuni de supliment pe piață. Să învățăm posibilele beneficii pentru sănătate și efecte secundare ale berberinei.

Recomandări cheie:

  • Berberina este o substanță găsită în unele plante, cum ar fi turmericul de copac, strugurii din Oregon și firele de aur chinezești.
  • În medicina tradițională chineză, berberina este utilizată pentru a trata infecțiile, inflamațiile și bolile cronice. Acum, suplimentele de berberină sunt disponibile pe scară largă datorită beneficiilor lor pentru sănătate.
  • S-a dovedit că berberina scade nivelul de glucoză și lipide din sânge. De asemenea, are efecte antimicrobiene și antiinflamatorii asupra organismului.
  • Berberina are efecte secundare gastrointestinale și interacțiuni cu medicamentele. Consultați-vă medicul înainte de a lua suplimente cu berberină.

Cât de bine vă poate aduce berberina sănătății

Berberina este un nutraceutic care se găsește în diferite părți ale plantelor, frunze, scoarță de tulpină, rădăcină și fructe. Turmericul de copac, strugurii din Oregon și firul de aur chinezesc sunt doar câteva plante care conțin berberină.

Berberina a fost folosită ca medicament tradițional în China și India. Plantele care conțin berberină sunt folosite pentru a trata infecțiile, inflamația, diabetul și tulburările digestive.

Ușurează simptomele gastrointestinale

Majoritatea oamenilor au prezentat simptome gastrointestinale, cum ar fi greață, balonare, diaree și constipație. Berberina poate ameliora aceste simptome. Microbii, problemele digestive, medicamentele, apa și alimentele pot provoca diaree. Berberina poate prezenta efecte anti-diareice prin reducerea motilității gastrointestinale și a secreției de apă.

Infecțiile pot provoca simptome gastrointestinale. Microbii trebuie să adere la un țesut pentru a infecta organismul. Substanțele care împiedică aderarea microbilor la țesuturi pot preveni infecția. S-a demonstrat că berberina scade aderența bacteriană la suprafața țesuturilor.

Tensiune de sange scazuta

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Unul dintre factorii de risc majori este hipertensiunea arterială. Hipertensiunea arterială poate provoca probleme grave, cum ar fi atac de cord, accident vascular cerebral și insuficiență renală. Se crede că berberina este benefică dacă este utilizată ca terapie adiacentă medicamentelor pentru diabet și hipertensiune.

Suplimentarea cu berberină împreună cu amlodipină (un medicament folosit pentru scăderea tensiunii arteriale) nu a arătat o diferență semnificativă în scăderea tensiunii arteriale în comparație cu utilizarea numai a medicamentelor. Studiul a concluzionat că dovezile nu sunt suficiente pentru a susține suplimentarea cu berberină pentru tratarea hipertensiunii arteriale.

Reduce inflamația

Inflamația este un răspuns salvator la agenții patogeni, cu excepția cazului în care devine cronică. Inflamația ar trebui să dispară după ce corpul dumneavoastră rezolvă problema cauzată de iritanți precum agenți patogeni, răni și substanțe chimice.

Inflamația persistentă este asociată cu boli cronice boala inflamatorie intestinală și artrita reumatoidă. Pentru a vă susține organismul, puteți adăuga alimente antioxidante în dieta dvs. pentru a ajuta la eliminarea inflamației. Berberina are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea inflamației.

O meta-analiză a arătat efectele suplimentării cu berberină asupra markerilor de sânge inflamatori, inclusiv proteina C reactivă (CRP), factorul de necroză tumorală-alfa (TNF-α) și interleukina-6 (IL-6). Acești biomarkeri sunt de obicei crescuți în afecțiunile cronice, cum ar fi diabetul, hiperlipidemia, hipertensiunea și bolile cardiovasculare. Analiza a arătat că suplimentarea cu berberină a scăzut semnificativ markerii inflamatori.

Efectele metabolice ale berberinei

Buna funcționare a organismului necesită utilizarea eficientă a energiei din metabolismul alimentelor. Alterările proceselor metabolice pot produce parametri sanguini anormali, cum ar fi niveluri ridicate de glucoză și lipide. Aceste anomalii ale glicemiei și ale lipidelor pot provoca afecțiuni cronice precum diabetul, hiperlipidemia și bolile hepatice.

  • Hiperlipidemie. Se caracterizează prin niveluri ridicate de colesterol total și/sau trigliceride și niveluri scăzute de HDL (colesterol bun). S-a demonstrat că suplimentarea cu berberină reduce colesterolul total din sânge, LDL (colesterolul rău) și nivelurile de trigliceride, în timp ce crește nivelul HDL.
  • Hiperglicemie. Cunoscut și sub denumirea de glicemie crescută, este asociat cu intoleranța la glucoză și diabetul. Dacă nu sunt tratate, hiperglicemia și diabetul pot deteriora vasele de sânge, ceea ce poate crește riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral. O meta-analiză a arătat că suplimentarea cu berberină a scăzut glicemia și HOMA-IR, care este un biomarker pentru a evalua rezistența la insulină.

Efectele antimicrobiene ale berberinei

În mod tradițional, berberina a fost folosită pentru a trata infecțiile și rezistența la antibiotice. Un studiu in vitro (eprubetă) a arătat că berberina este moderat eficientă împotriva unor bacterii, drojdii și ciuperci.

Pentru mai multe informații vizitați animale me gummies official top .

Contents